Lens Kalibreren

Lens kalibreren

Lens kalibratie. Heeft u het gevoel dat uw autofocus punt niet overeenkomt met de daadwerkelijke scherpte op de foto? Dan kunt u door ons uw lenzen op uw body laten kalibreren. Wij kunnen deze back- of frontfocus voor u corrigeren.

Prijzen lens kalibreren

Body + 1 lens (vaste brandpunt/prime)

€ 39,50 incl. btw

Extra lens (vaste brandpunt/prime)
+ € 10,- incl. btw

Duur kalibratie :
standaard na 1 week klaar
binnen 1 week kalibratie: + € 5,-
dezelfde dag kalibratie: + € 10,-

Body + 1 lens (zoom)

€ 49,50 incl. btw

Extra lens (zoom)
+ € 12,50 incl. btw

Duur kalibratie:
standaard na 1 week klaar
binnen 1 week kalibratie: + € 5,-
dezelfde dag kalibratie: + € 10,-

FAQ

Meest gestelde vragen & antwoorden

Het afstellen van een camera of lens tijdens het productieproces is een zeer nauwkeurig en complex werk. Ondanks deze nauwkeurigheid zullen er altijd afwijkingen blijven. Meestal merkt u hier weinig tot niets van. Als de scherpte binnen een bepaalde marge ligt wordt deze beoordeeld als scherp. Bij de meeste lens/body combinaties kan dit verschil geminimaliseerd worden door uw lens te laten kalibreren op uw body. 

Een goede lens kalibratie moet uitgevoerd worden onder bepaalde gecontroleerde/ideale omstandigheden (denk aan bijvoorbeeld belichting) om de juiste afwijking te kunnen bepalen. Er worden meerdere testopnames gemaakt om tot de ideale waarde te komen.  Deze afwijkingswaarde wordt in de camera ingesteld. Bij Canon heet dit ‘AF Microadjustment’, bij Nikon ‘AF Fine Tune’, bij Sony ‘AF Micro Adjustment Tune’, bij Olympus ‘AF Focus Adjust’ en bij Pentax ‘AF Fine Adjustment’.

Een lens kalibratie wordt standaard in 1 week uitgevoerd. Maandag brengen is volgende maandag ophalen. Heeft u uw toestel toch eerder nodig, binnen een paar dagen, dan kan dat voor een meerprijs van € 5,-. Mocht u van ver komen en/of wenst u dezelfde dag een kalibratie dan kan dat tegen een meerprijs van € 10,-. Een afspraak maken voor deze laatste optie is noodzakelijk. 

Lens kalibratie is mogelijk voor alle Canon camera’s met ‘AF MicroAdjustment’, alle Nikon camera’s met ‘AF Fine Tune’, alle Sony camera’s met ‘AF Micro Adjustment’, alle Olympus camera’s met ‘AF Focus Adjust’, alle Pentax camera’s met ‘AF Fine Adjustment’. Dit kunt u het beste nakijken in de specificaties/handleiding van uw camera. 

Nee. Een lens kalibratie heeft alleen betrekking op het zogenaamde front- of backfocus probleem. Dat wil zeggen: u heeft door de zoeker via een AF punt scherp gesteld en het daadwerkelijk scherpte ligt ervoor of erachter.

Andere scherpte problemen worden hiermee niet opgelost. Denk hierbij aan bijvoorbeeld algehele onscherpte van een lens na een val of stoot of gedeeltelijke onscherptes in uw foto’s. Ook merken we vaak dat het verkeerd instellen van uw camera kan leiden tot onscherpe foto’s. Of de omstandigheden zijn ontzettend moeilijk om überhaupt scherpte te krijgen. Denk bijvoorbeeld aan de volgende situatie: Iemand probeert met een telelens op 300mm uit de hand een vliegende vogel te fotograferen.