Onscherpe foto’s oplossen

Onscherpe foto’s

Dit is een veelvuldig ontvangen klacht bij ons, die gelukkig niet altijd het gevolg is van een defect. Maar wel jammer genoeg een reparateur vaak heel wat tijd kost om de juiste oorzaak te achterhalen.

Want in 80 % van de gevallen ligt het écht NIET aan de lens of camera maar helaas aan gebruikers- of instellingsfouten. Om onnodige kosten te voorkomen adviseren wij je daarom dringend zelf eerst e.e.a. te checken en zo de meest voorkomende gebruikers- en instellingsfouten uit te sluiten:

Controleer a.d.h.v. dit document om welke onscherpte het nou precies gaat en wat mogelijke oorzaken zijn van klachten, wanneer:

  1.  Hele foto onscherp is;
  2. Gedeelte van de foto onscherp is;
  3. Foto aan de rand onscherp is.

Ook kan je zelf constateren of je lens misschien gekalibreerd moet worden. Lees hier de instructie.

Als je zeker weet dat je lens wél gekalibreerd moet worden, kan je je aanvraag hier aanmelden: 

Meer info prijzen lenskalibratie?

Kom je zelf niet achter de oorzaak? Scherpteonderzoek!

Kom je zelf echt niet achter de oorzaak van het probleem meld je dan bij ons onder vermelding van: ‘scherpteonderzoek’.

Bij een scherpteonderzoek hebben we altijd nodig:
2 of 3 foto’s waarop de bedoelde onscherpte duidelijk te zien is. Liefst op de geheugenkaart zodat wij de Exif gegevens kunnen uitlezen.

Omschrijf duidelijk en zo uitgebreid als mogelijk jouw klacht, en waar de scherpte volgens jou wél moet liggen. Lever vervolgens deze info met de juiste camera/lens combinatie bij ons in.

Ons werkproces verloopt dan als volgt:

  1. We bepalen a.d.h.v. de Exif informatie van jouw foto’s om welke onscherpte het gaat en of we evt. instellings- of gebruikersfouten al kunnen achterhalen.
  2. Lens en camerabody testen we samen of onafhankelijk van elkaar op onscherpte, m.b.v. onze testapparatuur.
  3. Op basis van deze testen gaan we verder kijken wat er precies aan de hand is.
    Betreft het een hardware fout, een veelvoorkomende gebruikers-/instellingsfout of is er kalibratie nodig?
  4. Het uitvoeren van dit scherpteonderzoek kost €75,- incl. 21% BTW

Oorzaak en oplossing!

1. Gebruikers/instellingfouten
Je krijgt van ons een basisadvies over je instellingen.
Is er uitgebreid/specialistisch advies nodig verwijzen we je altijd door naar Huub Keulers Media Services. Daar kan je dan het beste een workshop volgen en zo je fotografie-/camerakennis  verbeteren. Zijn workshops worden zo persoonlijk mogelijk aangepast.

2. Hardwarefout
Blijkt dat er hardwarefout de onscherpte veroorzaakt. Dan gaan we op zoek naar de oorzaak en ontvang je van ons een prijsopgave.

3. Kalibratie benodigd
Blijkt dat kalibratie nodig is, dan gaan we indien gewenst deze uitvoeren. De kosten van de kalibratie komen er dan wel nog bij. 
Weet je vooraf zeker dat je een kalibratie nodig hebt? Dan is scherpteonderzoek niet nodig en meld je je gewoon aan voor kalibratie. (Je kunt zelf vaststellen of je kalibratie nodig hebt via deze handleiding)

Verbeter je kennis

Het is natuurlijk zonde van je geld als bij ons blijkt dat er eigenlijk niets aan je apparatuur mankeert. Misschien is het als beginnend fotograaf beter in wat theoretische en praktische vaardigheden te investeren.
Overweeg dan zeker eens een fotoworkshop bij Huub Keulers Media Services(Elsloo)