Sensor reiniging

“Een goede camera sensor reiniging is een combinatie van vakmanschap en jarenlange ervaring.”

“De reparateur heeft mijn camera en lens een uur lang onder handen genomen. Zelfs de filters en doppen werden professioneel gereinigd en het resultaat? Vakwerk!”

Waardering: 5 uit 5.
Wat is een sensor reiniging? Waarom is een Sensor reiniging nodig?
Wanneer is een sensor reiniging nodig?Hoe reinig ik mijn sensor zelf?
Tips om Sensor reiniging te voorkomen
Camera reiniging basis
49
basisreiniging
Weg met die vlekken op de foto!
Sensor reiniging inclusief voor en na foto
Spiegel & spiegelhuis antistatisch schoonzuigen
Camera controle
Camera reiniging compleet incl. 1 lens
79
Onze top seller
Inclusief 1 objectief
Sensor reiniging inclusief voor en na foto
Spiegel & spiegelhuis antistatisch schoonzuigen
Camera controleren
Kliks uitlezen & firmware updaten
Matglas + zoeker gedeelte zo goed als mogelijk reinigen
Objectief uiterlijke reiniging
Body uiterlijke reiniging
Gratis retourzending bij deze optie per post!

📦 Reiniging opsturen per post
Duur: ongeveer 1 week inclusief heen- en retourzending
Gratis retourzending bij een camera reiniging compleet incl. 1 lens !

Ik wil mijn camera afgeven bij de vestiging in Limburg.
Duur: standaard 1 week.
Dag van afgifte -> 1 week later om 9:00 klaar.

Spoedreinigings
opties
Binnen 1 week
reiniging
Dezelfde dag
reiniging
Meerprijs: € 5,-Meerprijs: + €10,-
brengen: dag naar keuze
afhalen: 1 – 6 werkdagen
later naar keuze.
brengen: tussen 9:30 -10:00
klaar: na telefonische
gereedmelding (ci. 1 a 2 uur later)

.

Wat is een sensor reiniging?

Sensor reiniging, ook wel ccd reiniging, sensor cleaning of chipclean genoemd, is het verwijderen van stof (en andere deeltjes zoals haren) van de sensor van de camera. Een sensor is een delicaat onderdeel van de camera en moet met uiterste zorg en met de juiste tools behandeld worden om beschadigingen, zoals krassen op de sensor, te voorkomen.

Waarom is een sensor reiniging nodig?

Op de sensor van de camera wordt daadwerkelijk de genomen foto opgeslagen en omgezet naar een foto op uw geheugenkaart. Om ons heen zwerven miljoenen stofdeeltjes en die komen overal terecht dus ook op uw sensor van de camera.

Zodra zich stofdeeltjes op uw sensor komen maakt dat zich zichtbaar door zwarte stippen die zich steeds op dezelfde plaats zichtbaar maken op uw foto’s. Let wel op. Op foto’s met verschillende instellingen maken deze stippen zich in meer of mindere mate kenbaar. Bijvoorbeeld op foto’s genomen met diafragma 22 en licht egale vlaktes zoals bijvoorbeeld blauwe luchten zullen de stofdeeltjes goed zichtbaar zijn.

Voorbeeld foto voor- en na foto sensor reiniging

De meeste camera’s op vandaag hebben een interne stofverwijderingsfunctie in het menu zitten. Wat er gebeurd is het volgende. De camera laat de sensor ‘schudden’ en door het schudden van de sensor worden de stofdeeltjes er als het ware vanaf geschud.

Wat we zien is dat deze interne sensor reinigingsfunctie niet 100% werkt.
Als de stof zich eenmaal in het spiegelhuis van uw camera gezet heeft kunnen deze gaan rond dwarrelen en uiteindelijk op uw sensor terecht komen.

Als u bijvoorbeeld een foto maakt door op de ontspanknop de duwen gaat de sluiter met een ‘klap’ op en neer. De stofdeeltjes in het spiegelhuis kunnen dan op de sensor vallen omdat de sensor zich meteen achter de sluiter bevindt. En als de sluiter zich in open positie bevindt is dat net het moment voor de stofdeeltjes om op de sensor te vallen.

Wanneer heb ik een Sensor reiniging nodig?

Als u steeds op de dezelfde plaats vlekken ziet op uw foto. Deze vlekken zitten steeds op dezelfde plaats maar kunnen per foto verschillen van sterkte. Op lichte egale vlaktes zoals bijvoorbeeld blauwe luchten komen de vlekken beter naar voren dan op een donkere portret foto.

Ook maken zich de vlekken rond diafragma 22 het beste zichtbaar. Dus als u wil testen of uw sensor stof heeft kunt u het beste van een blauwe lucht op diafragma 22 een foto maken en deze controleren op vlekken.

Hoe reinig ik mijn sensor zelf?

Allereerst beginnen we met te zeggen dat het zeker kan maar wel met de uiterste voorzichtigheid en de juiste soort materialen. We komen vaak tegen dat er zelf geprobeerd is te reinigen met verkeerde producten en dat het erger word in plaats van beter of erger de sensor zelfs beschadigd raakt.

Wij bevelen de producten van Green Clean aan. Wij werken zelf al jarenlang met deze producten en als u besluit om de reinigingen zelf te doen kunt u het beste deze producten gebruiken. De producten kunt u in onze webshop: www.camera-onderdelen.com verkrijgen.

Op de website van green clean zelf zijn veel instructiefilms te vinden hoe de producten op de juiste manier te gebruiken.

Tips om sensor reiniging te voorkomen

Helemaal voorkomen kun je een sensor reiniging helaas niet. Een camera met lens is een open systeem. Afhankelijk van de lens word bij het zoomen een luchtstroom op gang gezet die door de lens en camera trekt en uiteindelijk op je sensor terecht komen.

tip 1: wissel je lenzen zo weinig mogelijk.
Door het zo weinig mogelijk wisselen van lenzen voorkom je dat het spiegelhuis met stof in aanraking komt. Al het stof in je spiegelhuis kan uiteindelijk op je sensor terechtkomen. Bij onze reinigingen word het spiegelhuis dan ook schoon gezogen en antistatisch behandeld om toekomstige vervuiling van je sensor te voorkomen. Wij zeggen altijd dat alleen een sensor reiniging zonder het reinigen van het spiegelhuis weinig zin heeft omdat de verontreiniging op de sensor meestal vanuit het spiegelhuis komt.

tip 2: Als je wisselt van lenzen doe het met beleid.
Als tip geven we altijd mee om altijd met beleid uw lenzen te wisselen. Ben je in een stoffige omgeving zoals bijvoorbeeld een verbouwing ga dan altijd naar buiten waar het rondvliegende stof minder is. Bereid je ook altijd goed voor op een lenzenwisseling. Leg de nieuwe lens alvast klaar met de doppen er al af zodat je deze meteen kunt bevestigen zonder dat de lens eerst uit de tas gehaald moet worden en de doppen eraf gehaald moeten worden. Als je je goed voorbereid is de tijd dat het spiegelhuis open ligt zo klein mogelijk.

tip 3: Reinig je sensor,spiegelhuis en zoeker gedeelte niet met ongeschikte producten
Gebruik alleen de juiste materialen. Vaak als iemand met een reiniging komt waar zelf geprobeerd is om te reinigen zien we bijvoorbeeld overal haartjes zitten doordat een doekje is gebruikt die daar niet geschikt voor is.
Bij onze reinigingen verwijderen we alle haartjes omdat als deze op de sensor terecht komen deze als zwarte streepjes te zien zijn op uw sensor.

tip 4: Blaas niet in uw spiegelhuis (met een blaasbalgje)
we horen vaak dat mensen proberen om de stofjes in het spiegelhuis met een blaasbalgje weg te blazen. NIET DOEN! Door met een blaasbalgje te blazen ontploffen de stofjes als het ware en gaan door het hele spiegelhuis.
In het slechtste geval kunnen ze onder de sensor terecht komen en tussen uw zoeker gedeelte waardoor het alleen maar erger word.